Kategória:
Sütemények, édességek
Hozzávalók:
a kovászhoz:
1 evõkanál finomliszt,
3 dkg friss élesztõ,
1 evõkanál porcukor,
1 dl tej;
a tésztához:
50 dkg finomliszt,
2 evõkanál porcukor,
kevés tej,
4 dkg vaj vagy margarin,
3 tojás sárgája,
csipetnyi só;
a töltelékhez:
30 dkg lekvár (minél keményebb vagy szárazabb, annál jobb);
a tészta tetejére:
10 dkg zsír.
Elkészítés:
A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztõt, 1 evõkanál lisztet és porcukrot, majd langyos helyen letakarva felfuttatjuk. A lisztet mély tálba szórjuk, közepébe vájunk egy kis mélyedést, és beleöntjük a megkelt élesztõt, a tojássárgákat, a porcukrot, a sót és annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Ezután beledolgozzuk a vajat is, majd lisztezett tálba tesszük a cipóvá formált tésztát, és a tetejét is meglisztezzük. Ruhával letakarva dupla nagyságúra kelesztjük.
A kelt tésztát lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra kinyújtjuk. 5 x 8 cm-es téglalapokra vágjuk, és 15 percig állni hagyjuk. Közben a lekvárt annyi hosszúkás darabra vágjuk, amennyi a tésztalapok száma. Mindegyikre ráteszünk egy darabot, és belegöngyöljük a tésztába. A buktákat olvasztott zsírral bekenjük, és zsírozott tepsibe tesszük, nem nagyon szorosan egymás mellé. További fél órán keresztül még kelesztjük, majd az elõmelegített, forró, gõzös sütõben, közepes lángon megsütjük.
Napokig puha túrós bukta 2008.03.21. 19:23 t3v, az okostojas Kérdezhetné az kekec nép, hogy miért kell a buktának napokig puhán maradnia, ha még aznap elfogy. Nos, 12 db méretes bukta két főre még nálunk is tovább tart két napnál, pedig. És ez a bukta nem csak frissen jó, és ezt nem csak én mondom (hanem kihelyezett ügynökeim is :) Egyúttal szeretném bemutatni rendkívül esztétikus bádogtepsimet, amely a smarninak is teret biztosított: Nincs különösebb trükkje, türelem kérdése az egész. A leírás alapján természetesen bármelyik kelt tészta recept adaptálható. Gyanús, hogy a primér arányok Gesztenye Gusztikától származnak. Az én verzióm: 55 dkg liszt 2,5 dl langyos tej 1/2 kocka élesztő 1 ek méz 10 dkg cukor 1 tojás 7 dkg olvasztott vaj csipet só Töltelék: 50 dkg túró 4 kis púpú ek porcukor 1-2 ek citromlé sok citromhéj kb. 5 dkg aszalt meggy A tojás és vaj kivételével mindent kicsit elkutyulni, és lefedve legalább 30 percig langyos helyen pihentetni. Ez a lépés a lelke - már amennyiben elfogadjuk a feltételezést, miszerint a tésztának van olyan. (Ugyanígy, a kalács sem szárad ki másnapra, ha kicsit hagyjuk az élesztőt a tejjel meg liszttel kovászolódni.) Ha habos meg puffadt, bele a tojás és a vaj, alaposan kidagasztani. Duplájára keleszteni, vékonyra nyújtani, 12 darabra vágni, megtölteni (egyenként jó púpos evőkanál töltelék mehet beléjük). Egyszerűen hangzik, de szerintem ez a legmacerásabb rész. A töltelékbe nem szabad tejfölt tenni, mert akkor a sütés végére szublimál, cserébe viszont gríz sem kell bele. Az aszalt meggyet az egyenletes eloszlás érdekében nem érdemes belekeverni, célszerűbb a kiadagolt túróba nyomkodni buktánként négy-hat (nyolc-tíz :) darabot. A behajtott tésztaszéleket erősen összenyomkodni, a hurkákat sima felükkel felfelé magas falú tepsibe (28x38 cm) sorakoztatni. Ekkor még ilyen kicsik. Csukott ajtajú, fűtetlen sütőbe tolni, megvárni, míg összekel (nálam az időjárástól függően 40-70 perc), aztán ráindítani a sütést. 180 fok alsó-felső sütésen 35 perc alatt készül el. Kihűlés után egészben bezacskózom, és evéskor tépkedjük le a kívánt számú egységet.
bukta:):)
2009.02.07. 20:36 kiw-yke
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://kiwy.blog.hu/api/trackback/id/tr65928993
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
